Home / Milieu / Tata Steel Milieunieuws: Bruine wolk zichtbaar boven de Staalfabriek

Tata Steel Milieunieuws: Bruine wolk zichtbaar boven de Staalfabriek

Maandag 21 januari rond 12.30 uur was er een bruine rookwolk zichtbaar boven de Staalfabriek. Deze bruine wolk is veroorzaakt door een zogenaamde slobber.

De staalfabriek heeft drie converters, grote ‘vaten’ waarin van ruwijzer staal wordt gemaakt. In een converter wordt gloeiend heet ruwijzer gegoten. Door vervolgens zuurstof in het ruwijzer te blazen, vindt er een chemische reactie plaats, waarbij het ruwijzer wordt omgezet in staal. De ‘slaklaag’ die bij dit proces ontstaat en op het staal drijft, wordt hierdoor zeer schuimend. Deze schuimende laag kookt incidenteel over of kan spetteren doordat er onverwacht een brok staalslak loskomt van de converterwand. Dit wordt een slobber genoemd. Als dit gebeurt, wordt er snel ingegrepen in het proces, binnen een minuut is deze slobber verdwenen.

De slobber die vanmorgen plaatsvond was het gevolg van het loskomen van een brok staalslak In converter 21, één van de drie converters. Deze slobber is direct gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Top